28 Mayıs 2023 Pazar

Grey's Anatomy (2005-?)

Emmy ve Altın Küre ödüllü medikal drama 2005'te yola çıktığından bu yana 19. sezonuyla halen yoluna devam eden uzun soluklu bir televizyon dizisi. Türkiye'de Show Tv yapımı Doktorlar buradan uyarlanmıştır. Ancak bizdeki hikaye Grey's Anatomy'nin ilk 3-4 sezonunu kapsıyor sadece.

Hikayemiz ana karakterlerin Seattle Grace Hastanesi'nde (finansal nedenlerle daha sonra bir başka hastane ile birleşip Seattle Grace Mercy West adını alır) asistanlık sürciyle başlar. Meredith Grey ünlü genel cerrah  Ellis Grey'in kızıdır. Onu da alıp babasını terk eden annesi zor bir karakterdir ve öğreniriz ki genç kadın aslında hep ona kendini kanıtlama ve takdirini kazanma çabasıyla kolay olmayan sancılı bir büyüme süreci geçirmiştir. Hastanede göreve başladığında Herkesten sakladığı bir gerçekle annesinin alzaimer hastalığının yarattığı sıkıntıyla boğuşmaktadır. Cristina Yang prestijli Standford mezunu doğuştan yetenekli, çalışkan ve asosyal bir tiptir. Kore kökenlidir (Hatta ilk bölümde Çinli sanılmasına hayli bozulur). George O'Malley orta halli bir ailenin doktor olan ve gurur duyulan ama özellikle kardeşlerinin bebek muamelesi yapıp pek de sallamadığı çocuğudur. Izzie Stevens eğitim masraflarını karşılayabilmek için bir dönem modellik yapmak zorunda kalan, oysa doktordan çok bu ve buna benzer bir sektöre aitmiş gibi duran bir prensestir. Alex Krev hikayedeki diğer uyumsuz ve serseri tiptir. Hastenenin uzman doktorları Sinir Cerrahisi'nin başında yer alan Derek Shepherd (Patrick Dempsey), kardiyoloji cerrahisinin başında yer alan Preston Burke (Isaiah Washington),  Meredetith ve Cristina'nın erkek arkadaşlarıdır. Onlarla birlikte Ellis Grey'in uğruna kocasını terk ettiği cerrahi şefi  Richard Webber (James Pickens Jr.) ve asistanları hizaya sokan idari şef Miranda Bailey ilk altı sezonun değişmeyen yüzüdür. Karakterlerden bazıları ya ölerek ya da işten ayrılmayı seçerek sonraki sezonlarda yer almaz 

Addison Montgomery (Kate Walsh), Shepherd'ın en iyi arkadaşı Estetik Cerrahı Mark Sloan (Eric Dane) ile aldatan eşi ve kadın doğum uzmanıdır. 3. sezonda başka şehre taşınarak diziye veda etse de ara ara bazı bölümlerde geri döner. Askeri travma cerrahı Owen Hunt Yang'ın bir sonraki aşkıdır. Callie Torres (Sara Ramirez), ortopedi cerrahi uzmanıdır. Önüne gelene bilikte olabilen bu karakter sonraları biseksüek bir karakter halini alıp çocuk cerrahisinden Arizona Robbins (Jessica Capshaw)'la evlenir. Hastane birleşmeye gider ve yeni bir gurup ekibe katılır. Elbette bu sevimli bir hoşgeldin süreci olmaz. Çünkü bazıları için işten çıkarılma riskini de beraberinde getirir. Ana karakterlerin uzmanlıklarını almasının ardından bu kez kadraja onların eğittiği yeni çaylaklar girer. Teddy Altman (Kim Raver), Derek'in kızkardeşi Amelia Shepherd (Caterina Scorsone) ile hikayeye eklenir.

 

Editör Yorumu:

Hikaye böylesine uzun soluklu olmasına karşın ilk 7 hatta 8 sezon pek de bayılınası değildi. Açıkçası sabredip devam etmeseydim çöpe atacaktım. Ancak 18 sezonu da arşivleyince "onca yıl insanlar ne bulmuş ki bu kadar devam etmiş?" merakıyla sürdürdüm. Bu bağlamda 9 ve 10 en iyi sezonlar olabilir. 13 sezonu geride bıraktım. Sonrasına şu an için birşey diyemiyorum. Çünkü izleme sürecim devam ediyor.

Karakterlerin doktorluk harici yaptığı yegane şey ya birbirileriyle ya da astlarıyla yatıp durmaları. Bir süre sonra artık bunların hayatlarındaki sığlığa bakıp akşamları kulüpte takılmak ve iş arkadaşlarıyla ilişki yaşamaktan başka birşey yok mu diyorsunuz? 

Şimdilerde Abd'de gey, homoseksuel, biseksüel tercihlerin özgülük kavramı altında normalleştirme politikasının ta bu dönemlerden filizlendirildiğini görürüz. (Fiziksel özelliklerle gelen tercihe itirazım yok. ama sırf öylesini istiyorum diye yapılan tercihi saçma ve sapıkça buluyorum. Kusura bakmasın kimse. Bunu normal falan da görmüyorum. Normalleştirme çabasını da desteklemiyorum. Eğer tercihe saygı deyip geçersem inandığım dine, onun kutsal kitabına küfretmiş olurum. Çünkü bu yaklaşımlar o kitaba göre yaygınlaşan ve normalleşen toplumlara lanet edilip helaklarına yani yok edilmelerine neden olacak kadar istenmeyen ve kabul edilmez birşey olarak yazıyor.)

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)