7 Mayıs 2023 Pazar

Buffy the Vampire Slayer (1997)

Siz de benim gibi eski yapımlara göz atmayı sevenlerdeseniz buyurun bir diğer nostaljik seriye.Buffy the Vampire Slayer 1997'de başlayıp 2003'te son eren 7 sezonlık bir dizi Ve bir çizgi roman uyarlaması.


Buffy Summers'ı (Sarah Michelle Gellar) "Vampir Avcıları"nın sonuncusu olarak iblisler ve diğer karanlığın güçlerine karşı savaşmak için "çağrılmış" (kader ile seçilmiştir). Üstün fiziksel güç, dayanıklılık, çeviklik, daha hızlı iyileşme, güçlü önsezi duygusu ve sınırlı bir seviyede duru-görü (genellikle kehanetlerle ilgili rüyalarında kullanır) özelliklerini verir. Kendinden önceki avcılar gibi rehberi ve öğretmeni olan bir Gözetmen tarafından eğitilir. Avcı kuşağındaki diğerlerinin aksine, kendisine yardım etmeyi seçen ve daha sonra "Scooby Çetesi" olarak adlandırılan arkadaşlar edinir.

 

İlk sezon, Buffy Summers eski okulunun spor salonunu ateşe verdikten hemen sonra zorunlu olarak mekan değiştirir ve Sunnydale'e taşınır Sıradan bir liseli olmak ve bu kez herkesten sır olarak sakladığı avcılık görevlerinden uzak durabileceğini umar. Ama bu planları daha okulun ilk günü yeni gözetmeni Rupert Giles tarafından bozulur. Çünkü Sunnydale Lisesi tam da belanın merkezinde  iblislerin krallıklarına açılan bir "kapı" olan "Cehennem Ağzı" üzerinde yer almaktadır. Buffy, "Efendi" isimli antik ve çok güçlü bir vampirin Cehennem Ağzı'nı açmasını ve Sunnydale'i ele geçirmesini önlemek zorundadırlar. Buffy dizi boyunca karanlığın güçleri ile savaşmasına yardım eden Xander Harris ve Willow Rosenberg ve ponpon kız Cordelia Chase ile tanışır. (Özellikle bu ikincisinin çok salak ve kıt beyinli bir hali vardı maalesef. Sonraları cadılık işine merak salar ve eşcinsel olduğunu da görürüz.) Daha sonradan kendilerini Scoobyler olarak isimlendiren tayfa diğer avcıların aksine Buffy'nin yoldaşı ve yardımcısı olur. Eline kazığı alan avcı yardımcısı modundadır yani. Gölgelerde ortaya çıkan Angel isimli gençse ilk görüşte vurulduğu gizemli bir kişiliktir.

3.sezon Xander hariç gençleri üniversite öğrencisi olarak görürüz ki dizinin uzunluğuna bakarsak zaten bu kaçınılmazdır. Kızımız Buffy Angel'li geride bırakıp fabrikada upgrade edildikten sonra fiziksel gücü arttırılmış bir diğer delikanlı Riley Finn ile ilişki yaşar. Ancak adamımız kız arkadaşının kalbinin halen bi yerlerde Angel için çarptığını düşünmektedir. Hikayeyi renklendiren Spike karakteri ise Drusilla (bir diğer kıt beyin tavırlı kadın karakter) ile ortaya çıkar ki Angel ile ortak bir vampir geçmişi paylaştıklarını öğreniriz. Vampirliğini bastıran çip sayesinde normalleştiğinde ise (yanılmıyorsan 5. sezon) Buffy'e abayı yakan erkekler silsilesine katılır. (Bana fazlasıyla Harry Potter'daki Draco Malfoy'u anımsatıyor. Neden bilmem:)

EDİTÖR YORUMU:

Buffy: The Vampire Slayer, ülkemizdeki ününe ve uzun yıllar yayın kanalının sıkı takipçisi olsam da televizyonda izlemediğim yapımlardan biri.  Sonunda uygun altyazı ile edinebilmiş olsam da açıkçası çok da izlenir bulduğumu söyleyemem. (Diziyi benim açımdan izlenir kılan tek karakter Angel resmen harcanıp kendi Spin Off için gitmesi kötü olmuş. Bir vampir avcısı ile vampirin birlikte olması sıradan olur diye düşünülmüş herhalde.) Dizide gözetmen Rupert Giles olarak rol alan oyuncuyu daha onra Merlin'de Kral Uther olarak izlemiştim ki iki yapım arasında geçen zamanla ne denli yaşlanmış olduğunu görmek beni şaşırttı.

 

NOTLAR:

 - Dizinin 1992 tarihli aynı adla yayınlanmış bir korku komedi film versiyonu mevcut.

- Buffy elde ettiği başarı sonrası romanlar, çizgi romanlar ve video oyunları da dahil olmak üzere yüzlerce alt ürüne öncülük etti. Dizi hayran yapımlarında (hayran filmleri de dahil olmak üzere), popüler kültürde ve akademi'de büyük bir ilgi gördü. Buffy, yan ürün dizisi Angel ve iki dizinin de beraberinde üretilen tüm ürünler Buffy evreni teriminin oluşmasına sebep oldu. (Alıntıdır.)


- İnternetin hayatımıza yeni teni girdiği dönemlerden 1997 yılında başlayıp 7 Sezon 144 bölüm devam eden ve ülkemizde CNBC-E kananalında izleme imkanı bulduğumuz dizi  iki Emmy Ödülü, bir Satellite Ödülü, bir Hugo Ödülü, altı Saturn Ödülü kazandı ve birçok ödüle de aday gösterildi. (Alıntıdır.)

 

- Şimdilerin gençlerinin sanal dünyada ne kadar vakit geçirip ne ölçüde asosyal birer kişiliğe büründükleri düşünülürse 90'larda Amerikalı liselilerin gece dansa gitmekten başka birşey yapmadıkları da ayrı bir tartışma konusu olabilir elbet. Arkadaşlık kavramının daha güçlü olduğu söylenebilir en azından.  




0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)