24 Kasım 2022 Perşembe

Anne With E (2017-2019)

Tür: Tarihi, Günlük Yaşam

Yayın Durumu: 3 Sezonla sona erdi

Ükemizde bilinen adıyla Yeşil Saçaklı Anne (Çizgi film / Ev çatısından gelen yeşil anlamında) ya da kitapların basım adıyla Yeşilin Kızı Anne 2017'de yola çıkan bir Netflix uyarlamasıdır. Kaynağını Lucy Maud Montgomery'nin 1908'yılında yayınlanmaya başlayan aynı adlı kitabından alır. Beğenilmesi 8 ciltlik bir kitap serisine dönüşmesini sağlamıştır. Dünya genelinde 35'den fazla dile çevrilerek 50 milyondan fazla satan ve en çok satanlar listesinde kendine yer bulan serinin tamamı 19.yy'ın sonları ile 20.yy'ın ortalarına ulaşan bir zaman çizelgesiyle yazılmaya devam etmiştir.

Konu 19.yy'ın sonunda Kanada'da Prens Edwards adasındaki hayali kasaba Avonlea'da geçer. Green Gables'da yaşayan Marilla ve Mathew Cuthbert kardeşlerin yetimhaneden bir oğlan çocuğu istemeleri sonrası eve gelen kızıl saçlı ve çilli yüzüyle Anne isimli 10-11 yaşlarındaki kızın yaşamlarına dahil olması  ile gelişen olayları anlatır. Küçük yaşında yetim kalan Anne için hayat mücadelesi amcası ve onun  kalabalık ailesi ile kaldığı günlerden itibaren başlamış, aile sefalet içinde her şeyini kaybedince onlardan da ayrılmak zorunda kalmıştır. Ancak sanıdığının aksine gerçekte Marilla ve Mathew Cuthbert daha sonra miras da bırakmayı düşünerek çitliklerine bir erkek çocuğu evlat edinmek niyetindinde olduklarını, kendisinin geri gönderileceğini öğrenince büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Sonrasında kocaman hayal dünyası, bitmek bilmez enerjisi ve sevgi dolu kalbi kardeşlerin geri adım atmasını sağlar. Anne, sarsılmaz iradesiyle zorlukları üstesinden gelirken öğrenmeye duyduğu açlık ileride hayatına yön verir. Yeni yuvasında en iyi arkadaşı Diana, ölümcül rakibi ama içten içe çeşitli duygular büyüttüğü Gilbert, diğer okul arkadaşları ve kasaba sakinleri ile yaşadığı olaylar günlük yaşamın akışı içerisinde yer alır. 

Aslında size kitabı ya da animeyi anlatmış olabilirim. Çünkü izleyince fark ettim ki tv serisi kitaplardan bağımsız birçok konu eklenen yapılmıştı. Bu gerçekle birlikte dizi benim için ilk sezonun ardından izlemeyip rafa kaldırdığım bir yapım oldu. Şimdi bir kez daha deniyorum ama değiştirilen hikayeleri halen hiç hoş karşılamıyorum. Bence yapımın Netflix'e taşınmış olmasını tek faydası gördüğü ilgi sonrası tüm kitaplarının 8 ciltlik halinde basılma şansı doğması ki şehsen kendi adıma yıllardır bunu bekleyenlerdendim. Bu noktada da diziyi izleyip seveler kitapları alıp okuduklarında tıpkı benim gibi diziden farklı bir hikaye gördükleri için hayal kırıklığı yaşamıştır diye tahmin ediyorum. 

Kitaplarda olmayan bazı şeyler:

- İlk sezon aslına oldukça uygun ilerlese de kitapta kafasında tahta kırdıktan sonra birde öğretmenin verdiği ceza sonrası zorla yanına oturtulunca fazla gururlu kızmız okulu bırakıyor. Gilbert'in birçok gönül alma ve barışma çabasına karşın Anne'in inatçılığı ile bu denemeler sonuçsuz kalıyor. Sonunda O da pes ediyor ve neredeyse ikili 16-17 yaşına gelene değin küs kalıyorlar. Yani Anne Gilbert'e mektup yazma derdinde vs değil. Gilbert'in babası ölmüyor. Mathew'in dükkan sahibi hanımla bir gönül ilişkisi yok. Çiftiği kaybetme durumu Anne 15 yaşında Queens'e giderken iken paralarını yatırdıkları banka batıp Mathew'in geçirdiği kalp krizi sonrası meydana geliyor. Anne'in ilk regl'si, evdeki kiracılar ya da kasabada altın olayı, Gilbert'in evinden ayrılıp gemilerde çalışması ve bir siyahi ile tanışması ise tamamen uydurma. 

 - Diziye eklenen LGBT durumu. Bu şimdilerde moda akımı gibi oldu zaten. Bu dizi ise tam bir saçmalama boyutunda. Bir kere hatırlatalım ki hikayenin orijinali oldukça dindar temellere sahip. Üstelik bir tane karakter de yetmemiş. Kırk yıllık Josephine Hala, Cole adlı uydurma bir yeni yetme çocuk ve Prissy 'ye yanık okul öğretmeni. (Ek: İnsan doğasına normalmiş gibi servis edilen bu durumu normal bulanlardan değilim. Normal görmem inancıma küfretmek olur. Kimse kusura bakmasın!)

NOTLAR:

 - Film versiyonlarının ilki 1919'da sessiz film olarak yapıldı. Ancak yazar tarafından da beğenilmeyen bu versiyonda Anne Canadalı değil Amerikalıdır. Onu 1934 ve 1940 yılı çevrimi izlemiştir. 1956'da tv filmi bu kez müzikal olarak çekilmiştir. 1957 tarihli versiyon Kanada-Fransa ortak yapımıdır. 1958 ve 1959 da da iki ayrı versiyon vardır.

- Dizi versiyonlarının ilki BBC yapımı olup 1952 tarihlidir.  1972'de çekilen 5 bölümlük mini seriye 1975'te 4 bölümlük squel (Yan hikaye) yapılmıştır. 1985 yılındaki CBC yapımı versiyon ülkemizde de yayınlanmış ve ilgiyle takip edilmiştir. (Şahsen ben bu versiyonu daha çok sevdim. Oyuncu dizi ile büyüdü ve hikaye hayli uzun süre anlatılabildi.) Aynı oyuncuların yar aldığı  Anne of Green Gables: The Sequel (1987) ve Anne of Avonlea: The Continuing Story of Anne of Green Gables. ile farklı bir başrolle devam edilen Road to Avonlea (1990–1996) L.M. Montgomery'nin diğer kitaplarında yer alan yan karakterlerin işlendiği ancak Anne'nin bulunmadığı yan bir mini seri olarak devam etmiştir. 1990 tarihli sequel Anne of Green Gables: The Continuing Story ile 2008 tarihli prequel Anne of Green Gables: A New Beginning 1985'teki L.M. Montgomery'nin kitaplarından bağımsız konular vardır. 2016'da L.M. Montgomery's Anne of Green Gables Breakthrough Films & Television tarafından 90 dakikalık sinema filmi yapılmıştır. Onları 2017'de  Anne of Green Gables: The Good Stars ve Anne of Green Gables: Fire & Dew izlemiştir. Son versiyon 2017-2019 arasında 3 sezon halinde yayınlanan Netflix-CBC ortak yapımıdır.

- Ülkesi Canada'da ve Abd'de birden fazla kez müzikali de yapılmıştır.

- 1978 tarihli Akage no Anne adlı ile yapılan ve ilk kitabı konu edinen bir anime /çizgi dizi versiyonu vardır .

- 1997-1998 yılları arasında  manga çizeri Yumiko İgarashi ilk 3 kitabı  anlatan 3 ciltlik mangasını çıkmıştır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)