29 Aralık 2023 Cuma

The Mentalist (2008-2015)

The Mentalist, 23 Eylül 2008'den 18 Şubat 2015'e kadar CBS'de yedi sezon, 151 bölüm olarak yayınlanan bir Amerikan drama televizyon dizisidir. California Suç Soruşturma Bürosu (CBI) danışmanı eski "medyum" Patrick Jane rolünde Simon Baker, kıdemli dedektif şefi Teresa Lisbon rolünde Robin Tunney ile Kimball Cho rolünde Tim Kang, Wayne Rigsby rolünde Owain Yeoman, Grace Van Pelt rolünde Amanda Righetti yer alıyor.

Patrick Jane son derece gelişmiş hipnoz, telkin, gözlem becerilerini insanların zihinlerini "okumak" için kullanırken medyatik bir kişiliğe dönüşmüştür. Pervasız, biraz ukala ve kibirli sayılacak tavırları O'nu meydan okuduğu seri katil Red John'un hedefi haline getirdiğinde yaşadığı kaybın travmatik acısının yarattığı nefreti intikam tutkusunun soğukluğunda dindirmeye çalışır. California Sacremento bölgesi Cinayet birimine dahil olunca eşsiz yeteneğini bu kez cinayet davalarını çözmek için kullanır. Yaklaşımını başlangıçta güvenilir bulmayan çalışma arkadaşları zaman geçtikçe yanıldıklarını anlarlar.

 
Hikayenin FBI'ya taşınan kısmı da CBI kadar iyiydi. Özellikle FBI büro şefi Dennis Abbott karakterinin yansıttığı güçlü kişiliği ve Jane'ye yaklaşım tarzını sevdim. 7 sezonun ardından bir şekilde hikayenin devam etmesini isterdim. Keşke güçlü bir başka senaryo ortaya konabilseymiş.

Kısaca Karakterler (Dikkat! Dizi Hakkında Bilgi İçerir!): 

 

Patrick Jane:

Başrol karakterimize Simon Baker hayat vermiş. Gülüşüne bayıldım. Karakterinin bazen duygusuzu, bencil bazen de muzip halleri yanında iç acıtan duygusal yönü de başarılı biçimde yansıtmış. İnsanın sevdiklerini kaybetmesi ve bunun faturasını yalnızlık suçluluk ve özlem içinde ödemesi hikayenin can alıcı noktası. Özellikle kızının (büyümüş halini gördüğümüz) o bölüm gönlümde ayrı yer tuttu nedense. Sonunda halüsülasyona neden olan çayı yeniden hazırlarken anlatılmak istenen "özlem ve yeniden görme isteği" karşısında ağladım. (Neden bilmem, bam telime dokundu galiba)

Sezon 5

Patrick Jane karakteri çaya düşkün İngiliz beyefendisi modunda. Yalnız biraz fazla rahat. Olay yaşanmış evlerin mutfağında bir demlik bulup içeçek çay demlerken kimseden izin almıyor:) Zaman zaman hayli duygusuz, odun ve patavatsız halleri var. Bir süre sonra adli tıp uzmanı formatına giriyor ki bu oldukça saçma. Yaptığı iş ona nasıl böyle bir yetenek kazandırıyor ki? Tüm o cinayet ortamında rahatça gezmesi de başlı başına acayip. Delillerin bozulma riskinden ne haber? 


Teresa Lisbon:

Cinayet biriminin şefi konumundaki karakter için Patrick Jane başlangıçta tam bir bilinmezler yumağıdır. Tarzına ve davranışlarına anlam vermek, kabullenmek ve onunla çalışmayı öğrenme süreci hikayemizi eğlenceli kılan şeylerden biri. Oyuncunun mimik ve yüz ifadeleri bazen sinir bozsa da genel itibariyle sevdim. Böyle yapımlarda ister istemez bir parça romantizm de bekliyorsunuz. Lisbon bu anlamda sonunda Jane'ın huzur bulup yeni bir başlangıç yapabilmesi adına iyi bir seçimdi.


Kimball Cho: Cinayet biriminin soğuk görünümlü ama cool karakteri. Güney Kore'li Amerikalıdır. Ekibin ciddi yüzüdür. Tam bir adalet adamıdır. FBI sezonunda iyice patron havası eklenir. Sezon ortalarında hayatına giren kadın bu hikayedeki en saçma şeydi bence. 


Wayne Rigsby & Grace Van Pelt : 

Rigsby dürüst siması ve itaatkar tavrı ile tam bir ofis uyum insanı. Cho'nun büyüttüğü çocuk diyebiliriz. Van Pelt ise ekibin IT uzmanı. Zaten böyle yapımlarda olmazsa olmaz bir tekniker vardır. Sezon ortalarında eğitim için gidip geldiğinde hayli değişmişti. (Doğum izni mi aldı bilmiyorum ama fiziksel görüntüsü bana bunu çağrıştırdı. Kilo alımı yüzüne kadar belli ediyordu çünkü) İkilinin iş kuralları gereği ilişkilerini sonlandırması ama nihayetinde bir araya gelebilmesi onlar için güzeldi. Yapımcılar 6. sezon ortası yeni yüzlerle devam etme kararı verdi herhalde. Yine de diziden son bölüm de dahil arada bir gözükerek tümüyle yok olmayışlarını sevdim. 


Editör Yorumu: 

Dizi seyirlik. Eğlenceli. Ancak zeka işi soluksuz bir macera falan değil. Patrick Jane'in peşine düştüğü Red John diziyi izlenir kılan en önemli unsur. Doğal olarak kimmiş? Jane'ye bu denli takmıştı da ailesini hedef almıştı gibi birçok sorunun cevabını bulmak için yola çıkıyorsunuz ama sonucu çok da tatmin edici bulduğumu söyleyemem. Jane'in kendi adına en nihayetinde bu defteri kapatıp ilerleyebilmesi zaten beklediğimiz şey. Daha etkileyici olmasını bekliyor insan.


 Editör Notları:

* Kanadalı oyuncu Simon Baker'ın gülüşü çok tatlı. Bildiğim kadarıyla bu yapım sonrası dizi ya da film projesinde yer alsa da bu denli popüler olmamış.

* The Mentalist ülkemizde CNBC-E kanalında yayınlandı. (Ah birileri şu kanalı aynı formatta geri getirse ya artık!  Tv  kanallarının yayınladıkları şeyler berbat ve saçmalıklar diz boyu! Bu nedenle izlemiyorum zaten!)

* Her bölüm 40 -45 dakika olunca sıkmıyor. Sanırım tamamını bir haftada bitirdim.



 

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)