19 Aralık 2019 Perşembe

Legend Of The Seeker (Arayıcı'nın Efsanesi)


Mitland toprakları büyüsel bir bariyerle ayrılmış haldedir. Ölüm döşeğindeki bir kâhin, günün birinde ülkesine tiranca hükmeden Darken Rahl’ı öldürecek bir adam hakkında kehanette bulununca Darken Rahl, yeni doğan tüm çocukları öldürtür. Ancak ölmesi gerek bebek bir büyücü tarafından sınırın diğer tarafına kaçırılır.  

23 yıl sonra kim olduğundan hebersiz Richard Cypher adlı genç korucu, Kahlan Amnell adlı esrarengiz bir kadınla karşılaşır ve onu saldıran kimselerden kurtarır. Ancak yaptığı şeye bu tuhaf kadının tepkisi bıçağını gırtlağına dayamak olur. Yolları ayrıldığında Richard  bir bitkinin elini soktuğını ve garip bir iz bıraktığını görür. Çok da önem vermez ve evinin yolunu tutar. Bariyerin gerisindeki topraklardan geçiş yapmış görünen kadının aradığı biri vardır. Başbüyücü Zeddicus Zu’l Zorander ile yolları kesiştiğinde at üstünde gelen, saatler önce hayatını kurtaran Richard, bilincini kaybetmiş durumdadır. İtirafçı (Confessor) Kahlan Amnell geride kızkardeşini bırakarak Gerçek arayıcıya büyü dilinde yazılmış kitabı ulaştırmak için zorlu bir mücadele verdiğini ve onu bulmak için buraya geldiğini anlatır ve yaşlı adamdan öğrenir ki izini sürdüğü "arayıcı" baygın haldeki yabancıdır. Bir süre sonra üçlü, kötülerin kötüsü Darken Rahl’ın korkunç planlarını engellemek ve kehanette yazılanı gerçekleştirmek üzere zorlu, uzun bir yolculuğa çıkar.


Terry Goodkind'ın uzun soluklu kitap serisi Doğruluk Kılıcı'ndan Tv'ye uyarlanan ve ülkemizde de izleme şansı bulduğumuz iki sezonluk fantastik kurgu türündeki yapım ne yazıkki beklenen seyirci sayısına ulaşmayınca ABC kanalı serinin devamı için düşünülen 3.sezonu rafa kaldırdı. Kitaplarının ilk üçü Türkçe'ye çevrilip basılsa da devamı gelmedi. Açıkçası basılan onca kitap arasında kendine yer bulamayışını esefle karşıladım. Korkarım serinin yeniden popüler olmasını ve kitapların yeniden basılacağını ummak bu saaten sonra boşuna olur. Keşke tv serisi devam edebilseymiş. Şahsen ben severek takip etmiştim. Ancak bu örnekte görüldüğü üzere fantastik seriler gerek çekim zorluğu gerekse arzu ettiği kitleye ulaşamama gibi nedenlerle bu kara talihe uğrayabiliyor.
 

Hikayede geçen fantastik öğelerden birkaçı:

Arayıcı: Kötülüğün dünyada vücut bulmuş hali Darken  Rahl'ı yenerek iyiliği ve düzeni sağlayacağına dair bir kehanette geçer. Doğruluğun Kılıcı'nı taşıyan ve büyülü kelamla yazılan kitabı okuyabilen kişidir.

Darken  Rahl: Aslında kötü derken bu karizma adamı beklemek yanlış olur herhalde. Oyuncu ya kötü olamamış ya da hikayede de karakter böyleymiş bilemiyorum. Ancak ikinci sezonla birlikte biraz daha farklı bir profil sergiliyor ki uzun soluklu kitap serisinin ilk iki cildini okuyabilmiş biri olarak ben de merak uyandırmayı sürdürüyor.

Confessor : İtirafçı olarak çevrilebilecek bu tanımda sadece kadınlardan oluşan bir birlikten söz edilir. Karşısındakini kontrol edip arzu ettiği şeyi yaptırabilme yeteneğidir. Eğer itirafçıdan doğan bebek bir erkekse hırsları tehlikeli sonuçlar doğurabildiği için yaşamasına izin verilmez. Hikayenin ana karakterlerinden Kahlan Amnell az sayıdaki itirafçılardan biridir ve 1000 yılın ardından Arayıcıya eşlik edecek olan kişidir. Kontrolü kaybederse "Con Dar" "kan öfkesi" ortaya çıkar. Öfke ve acının tavan yaptığı anlarda gerçekleştirdikleri ölümcül saldırıdır.

Han: Büyü güçlerinin kapasitesini simgeliyor diyebiliriz. Eğer birinin gücünü etkisiz kılmak istiyorsanız bunu boynuna tasma tarzı bir zinet takarak sağlıyorsunuz.

Düzen'in Kutusu: Ahşap üç parçadan oluşan  kutu birleştiğinde onu birleştirene neredeyse kendini kaybettirecek ölçüde  muazzam güçler sağlamaktadır.

Gözyaşı Taşı: Yerlatı dünyasınının yaratılarının dünyaya salınmasını ve yarığın kapanmasını sağlayacak olan efsanevi taştır.

Mage of First Order: Hikayedeki büyücü karakterinin daha karizma olmasını isterdim. Açıkçası Başbüyücü Zeddicus “Zedd” Zu’l Zorander karakteri bana fantastik kurgu kitaplarının baba külliyatlarından biri Ejderha Mızrağı serisinin bayıldığım karakteri Raistlin Majere'nin altmışlı yaşları gibi geldi:) E hikaye fantastik olunca büyücüler, orman perileri, sihirli haritalar vs alıp başını gidiyor. Büyücümüz ateş topu atıp hastalıkları kendine çekerek iyileştiriyor vs.

Morth Sith : Kadınlardan oluşan bir diğer grup. Ancak bunlar kötülüğün tarafında yer alan deri kıyafetler giyen ve ellerinde taşıdıkları Agiel adın verilen işkence kaynağı cop vari sopalarla son derece tehlikeli ve bir o kadar da çekici hanımlardır. Genelde kaçırılarak devamlılığı sağlanan bu kadınlar her anlamda acı verici sıkı bir eğitime tabi tutulmaktadır ve görevlerinden biri de Darken  Rahl'a "özel" hizmet sunmaktır!

Karanlık Rahibeler: Başta alabildiğine itici Nicci olmak üzere kırmızılar içinde arz-endam eden bu kadınlara hiç ısınamadım. Sözde iyiler! İkinci sezonda ortaya çıkıyorlar.
 

Editörden Ek Notlar:
 
İnternetten okuduklarıma bakarak hikayenin kitaplardan kopuk olduğunu ve özellikle başrol erkek karakterin yetersizliğinin eleştirildiğini gördüm. Zamanında çekim kalitesine pek laf eden olmamış ancak şua an için 10 yıllık bir dizi. İzlemeyi düşünenler ona göre değerlendirmeli.

Tüm bu olumsuzluklara karşın seriyi yine de izlemenizi öneririm. Toplam 44 bölüm sıkılmadan takip etmiştim. Özellikle eğer benim gibi fantastik serileri seviyor ve bu gibi yapımları ekranda görmeyi bekleyenlerdenseniz. Çünkü piyasada bulabilmek zor.
 

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)