21 Ocak 2024 Pazar

Ripper Street (2012-2016)

Bölüm Sayısı: 37 Bölüm (5 Sezon)

Yayın Durumu: Final yaptı

Bu yapıma denk gelmek şu ara hayatımda iyi şans bağlamında elde ettiğim kırıntılardan. İngiliz polisiyelerini ilgiyle takip eden biri olarak Başrollerde Müfettiş Reid karakterine hayat veren, Pride And Preduce'tan soğuk ve çekici Mr. Darcy rolüyle hafızama kazınmış etkileyici ses tonuna sahip Matthew Macfadyen'ı bulunca benim açımdan izlenirlik katsayısı da arttı.

19.yy son çeyreğinde, 1889 yılında geçen hikaye, şehrin karanlık arka sokaklarda işlenen suçları sona erdirmeye çalışan Müfettiş Reid, Çavuş Drake ve cerrah Homer Jackson'un dahi olduğu polis birimini odağına alıyor. Karındeşen Jack'in Londra'nın doğusunda dehşet saçan cinayetlerinin yarattığı dehşetin izleri hafızlardaki tazeliğini korurken altı ay sonra White Chapel'da bir kez daha "deşici"nin gölgesini hissettiren ve basının iştah kabartarak izlediği bir cinayetin işlenmesi birçok yanıtsız soruyu da beraberinde getirir. Hedef vahşiçe bıçaklanarak öldürülen genelev mensubu kadınlardır. Polisin olay yerine gitmesini engellemekte zorlandığı kalabalık her geçen dakika işlerini zorlaştırır. Duvarda tıpkı deşicinin bıraktığı türden fahişlere lanet okuyan türden bir not mesaj vardır. Daha derin inceleme ve önceki olaylarla karşılaştırma için Fotoğrafları çekilir ve şimdilik polis biriminin hapis hücrelerinden birine konulur. Olay yeri fotoğraflarının banyosu devam ederken Müfettiş Reid duvardaki yazının sonradan yazıldığını fark edince bunun gazete patronu Best tarafından tezgahlandığını anlamakta gecikmez. Pişkin adam kendi hesabını yapmıştır. İtiraz etmez. Eski emniyet müdürü gibi olayın ardında Deşici olduğu sonucuna varmıştır!

Ancak otopsi sonuçları davanın deşiciye kasıtlı şekilde yönlendirildiğini, kadının boğulduğunu, tüm deşim işlemlerinin daha sonra yapılıp olay yerine bırakıldığı yönündedir. Bedeninde bulunan jelatininin nereden bulaştığı belirsizdir. Hatta doktorun ön inceleme bulgularına göre sandıklarının aksine kurban hayat kadını da değildir. Edmund Reid ve Bennet Drake şehrin başka bir noktasında ölen kadının izlerinin peşine düşer ve kocasına ,tam da evinde asılmış boğulurken ulaşıp hayatını kurtarırlar. Centilmen giyimli bir adam hızla olay yerinden uzaklaşır. Jackson hayat kadınlarının daha fazla kazan için çektirdiği müstehcen fotoğrafların peşine düşer ve bunların gerçekleştirildiği mekana gider. Çünkü kalçada bulduğu jelatin fotoğrafçıların kullandığı bir şeydir. Elde ettiği pornografik görselleri barda soluklanan ikiliyle paylaşır.

 
Bulguları onları fotoğrafları çekene götürür. Cinayet günü çekim yapan da aynı kişidir. Adamın atölyesinde kendisini değil ama öldürülen Maud isimli kadın da dahil çok daha fazla görsele ulaşırlar. Hatta aradıkları centilmen de resimlerde yer almaktadır. Odayı karıştırmaya devam ededursunlar mekanın sahibi de dönmüş ve onları farkına varmıştır. Kilitleyip yakmaya çalışır ancak başaramaz. Reid fotoğraflardan hareketli görüntüler elde etmeyi amaçladıklarını keşfeder. Aradıkları centilmen görünümlü adamsa nüfuslu biridir.
 

 
Editör Yorumu:

Dizinin atmosferi dönemi gereği genel olarak bir parça karanlık ve boğucu. Reid'in eşi Emily ile yolları paylaştıkları kaybın acısı ile duygusal bağlamda ayrılmıştır ve kendini tanrıya ve hayır işlerine adayan kadının aralarına ördüğü duvarları yıkamaz. Reid'in aksine Çavuş Drake Jackson'dan yana pek dostane hisler beslemez. Öte yandan Amerikalı askeri doktor olan Jackson ve "Uzun" Susan Hart arasında belirsiz bir geçmiş vardır. Bir şekilde müfettiş de adam hakkındaki gerçeği keşfeder ama otopsi becerileri işini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle sessizliğini korur.


 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)