23 Ocak 2024 Salı

Endeavour (2012-2023)

Yayın Dönemi: 2012-2023

Bölüm Sayısı: 36 (9 Sezon)

Ülke: İngiltere

Endeavour yayınlandığı dönem ülkesinde ilgiyle izlenmiş ancak muhtemelen yurt dışında Sherlock kadar ses getirememiş, seyir sürecime renk katan uzun soluklu bir yapım. Hatta geçtiğimiz yıl üç bölüm ekrana gelmiş. Colin Dexter tarafından yazılan on üç serilik bir polisiye romandan uyarlanan ve 1987- 2000 yılları arasında ITV’de yayınlanan "Inspector Morse" adlı dizinin “prequel”i yani baş karakter müfettiş Morse'un "önce"sini, gençlik yıllarını, mesleğe adım atışını anlatıyor. Yapımın bir diğer çekici yönü her bölümün sinema tadında 90 dakika sürmesi. Eh bir de 1960'ların sonu ve 1970'leri kapsayan dönem atmosferi, çekim alanı olarak seçilen Oxford'un o fazlasıyla İngiliz havası solumamızı sağlayan mekanları ve tüm bunlara uyan müzikler eklenince daha fazla beklemek istemedim.

Dedektif Müfettiş Fred Thursday Roger (Allam) & Dedektif Endeavour Morse (Shaun Evans)

Mutsuz biten bir gönül meselesi sonrası Oxford Üniversitesi’ndeki eğitimini mezun olmak üzereyken yarım bırakan Morse, önce orduda kriptocu olarak çalışır. Ancak orası da beklediği huzuru vermez. Sonraki nokta polis teşkilatıdır. Ama burada da aradığını bulamaz. Daktilosunda istifa mektubunu yazarken geçici bir görevle Oxford Emniyeti’ne çağrılır. Emniyette kendisi gibi destek elemanlarına verilen görev, telefonlara bakmak ve kayıt tutmaktan ibarettir. Oysa karakterimiz iyi bir gözlem ve çıkarım yeteneğine sahiptir. Roger Allam tarafından canlandırılan Müfettiş Dedektif Fred Thursday, başlangçta diğer herkes gibi biraz kolejli, fazla bilmiş ve ukala görünen delikanlıyı tanıdıkça kendine has zekâsını fark etmekte gecikmez. Çözdükleri ilk davanın ardından dönmek üzere tren garına bırakmak için kiracı olarak konakladığı binanın önündedir. Ona Görevlendirildikleri karakolda yardımcılık pozisyonu teklif eder. Deneyimli adamın çaylağına kol kanat geren bir profil çizdiğini görürüz.



Notlar:

Diziye 2006-2007 yılları arasında "Lewis" adı ile bir de Spin-Off gelmiş


Yorumlar:

- Dönem dizilerini severim ancak 1960'ların sonları, 70'li ve 1980'li yıllar özellikle giyim tarzı, yozlaşmanın hızlandığı dilim bu kategoride hiç hoşuma gitmeyen zamanlardır.

-  Yıl 1966. Beyaz bir adamla siyahi bir kadının sevgili olabileceği, yani bunun kabul gördüğü bir dönem değil. Monica Hicks diziye siyahi bir karakter olsun diye eklenmiş herhalde? Ama hiç gerçekçi değil maalesef! Birliktelikler 90'lı yıllar bitip 2000'lere geçiş yaptığımızda normalleşebildi.

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)