12 Ocak 2019 Cumartesi

Fringe (2008-2013)


5 sezonluk bir yapım olan Fringe, J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanmış kurgu dizisidir. Dizi Sony Channel'da yayınlanırken bana The X-Files’ı hatırlatmıştı. Aslında kaynağını oradan almış dersek daha doğru olur. FBI'ın bir kolu olan Boston, Massachusetts merkezli Sınır Bilim Departmanı Fringe'de tuhaf vakaları mercek altına almaktadır. Özel ajan Olivia Dunham, metafizik üzerine araştırmalarda bulunan ve bir dönem akıl hastanesinde kalmış bilim adamı Walter Bishop ve onu hastaneden çıkaran oğlu 190 IQ'lu dikiş tutturamamış Peter Bishop garip ve esrarengiz olayları, insanları araştırırlar. 
 
Hikaye Almanya'dan kalkan bir uçağın yolcuları arasında bulunan bulunan bir yolcunun sebep olduğu karmaşa sonrası düşmesiyle başlar. Olivia olay yerine gittiğinde gördüğü manzara  başka hiçbir yerde karşılaştığı birşeye benzememektedir. Yaşayan herkes tuhaf bir sıvı ile kaplanmış ve afeta şeffaf iskeletlere dönüşmüştür. Bu acayiplik medyadan gizlenir ve soruşturma süreci devam eder.  Özel hayatında ise işler karmaşıktır. Bir meslektaşıyla büro kanunlarına aykırı olmasına karşın Ajan John Scott'la gizli biçimde görüşmektedir. İki iş arkadaşı gibi selamlaştığı Scott ile buldukları bilgiler onları depolara götürür. Arama iznini bekleyecek zamanları yoktur. Kilitleri açıp birer birer aramaya girişiler. Laboratuvarı andıran bir tanesi şüphelerini doğrular cinste malzemelerle doludur. Derken bir adam belirir ve ikiliyi görünce kaçmaya başlar. Olivia elindeki küçük kumandayı görünce kovalamacada önünde yer alan ortağına bağırır ama bu patlamayı engelleyemez. Scott ağır biçimde yaralanır. Bedeni uçaktaki aynı kimyasala maruz kalmıştır. Durumu iyi değildir. Olivia hastalığa olası çareleri araştırırken bulguların bu alanda çalışma yapan tek isme Walter Bishop'a çıktığını fark eder. Dahası adam uzun süredir bir akıl hastanesinde kalmaktadır. Aile onayı verilmeden görüşme imkanı da yoktur. Tek yakını ve vasisi görünen oğlu ise parlak bir zeka örneği gibi görünse de daha çok yasal olmayan işlerin peşinde koşmaktadır. Durumu anlatmasına karşın yardım talebi geri çevrilince geçmişindeki karanlık işleri tehdit için kullanır. 
 
Irak'tan Boston'a varmaları sonrası son durak akıl sağlığı merkezidir. Walter vasisi Peter'ın imza ve gözetimi altında çıkarılır. Kafası dağınık, tuhaf, bazen ansızın kaba ve buyurgan davranışlar sergileyen yaşlı bir adamdır. Olay yeri incelemesinin sonrası eski laboratuvarına gitmeyi talep eder. Harvard üniversitesinde uzun yıllar kullanıma kapatılmış yer neyse ki hala adamın aradığı birçok malzemeyi (eskilikleri gerçeği dışında) barındırmaktadır.

 
Hikayenin bizi götürdüğü nokta:
 
- Olivia'nın çocuk evresinde ilaç deneylerine maruz kalışı. Kendisyle birlikte birçok cocuğun geleceğin askerleri olarak sınıflandırılıp üzerlerinde benzer testler uygulandıktan sonra aynı kaderi paylaştığı  gerçeği.
 
- Kurucusu William Bell ile Massive Dinamic şirketinin her olayın bir yerinde sebep ya da sonuca götüren etkisi.
 
- Biyolojik-Kimyasal maddeler üzerinde çalışan ve birçok olayın ardındaki isim olan ZFT.
 
- Hiç basılmamış, dünyanın uğrayacağı yıkımı anlatan ve Walter Pishop'un envanterinden çıkan (William Bell'e ait) daktilodan yazılmış görünen kitap. (Daha sonra aynı kitabın basılmış halde diğer evrende var olduğunu öğreniriz)
 
- Walter Pishop'un devlet adına yürüttüğü araştırmalardan bazılarının olaylara neden olduğu gerçeği.
 
- William Bell'in Oliva ile görüşüğünde anlattığı, iki dünya arasındaki kapıyı açacak kişinin varlığı ve onu arayan birilerinin oluşu.

- Düzene mensup "Gözcü" olarak kodlanan, tuhaf bir dilde notlar alıp değişik dürbünler kullanarak gözlem yapan kimliği belirsiz ve zamandan bağımsız, yaşlanmayan kel insanlar. 

- Bir ya da iki sezon sonrası paralel evren gerçeği ve birbirinin aynı insanların varlığı. 


Editör Yorumu:
 
Her bölümde ana hikayeye dair bir şeylerin ortaya çıktığı soluksuz bir dizi arıyorsanız Fringe tam da istediğiniz gibi olabilir. X Files'ın rakibi sayanlara hak vermedim değil.
 
 
 

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)