5 Ocak 2024 Cuma

Criminal Minds (2005-2020)

 

12, 16, 20, 24 gibi bölümlerle yapılan Kore dizilerinin aksine Amerikan yapımları (Şimdilerde nispeten bu politikayı bırakmış gözükse de) eskiden beri dev sezonlu yapımlarla dikkati çeker.  İşte şimdi satırlarını okuyacağınız yapımda bunlardan biri. CBS kanalında 15 yıl 15 sezon devam eden, yayınlandığı dönem büyük ilgi gören yapım birçok ödül kazandı. Polisiye, gerilim, dramü macera türündeki Criminal Minds suçluların psikolojisini inceleyen FBI’ın Davranış Analizi Birimi mensubu bir grup FBI ajanının (bazıları yaşanmış) suçların ardında yatan gerçeğin peşine düşmelerini anlatıyor. Yanılmıyorsam ülkemizde CNBC-E kanalında yayınlandı.

Editör Yorumu:

Seriyi izleme sürecinin başlarındayım. İlk izlenimim seyredilebilir olduğu yönünde. Tarzı sevmem de bunda etkilidir herhalde. Ancak Reid ve Hotcher hariç karakterler çok güçlü gelmedi. Kimileri ayrılıyor. Sonrasında gelenler düşüncemi değiştirir mi bekleyip göreceğim. İlerleyen süreçte karakterler hakkında daha fazla bilgi vermeyi sürdüreceğim.



Başlıca Karakterler (Uyarı: Dizi Hakkında Ayrıntı İçerebilir)

Thomas Gibson (Aaron Hotchner): BAU’nun birinci derece ajanı ve birim başkanıdır. Profesyonel, sert ve kararlı bir liderdir. Savcı iken bu mesleği seçmiştir. Hukuk sektörü ailen gelir. Sean adlı erkek kardeşi bu seçimi yapmayınca tepki göstermişse de daha sonra saygı duymuştur. Evlidir. Yeni doğmuş bir bebeği vardır. Ekip arkadaşlarınca takdir edilen şekilde aile hayatı ile işini dengeli biçimde sürdürüyor gözükse de durum pek de böyle değildir. Birimin kapatılması ve başka bölüme görevlendirilmesi gündeme gelince eşi açıkça mutlu olur. Ama beklentisinin aksine süreç değişmeyince nihayetinde evi terkeder. İlerleyen sezonlarda (Dizi açılış görüntülerinde) daha geri plandadır.

Matthew Gray Gubler (Dr. Spencer Reid): Ekibin dahi seviyesindeki zekaya sahip genç ajanıdır. Çok yönlü bir bilim insanı ve analisttir. Hemen her konuda fikir sahibidir. 187 IQ sahibidir. Dakikada 20 bin kelime okuyabilmektedir. Annesi edebiyat profesörüdür ve şizofreni teşhisi sonrası tedavi ve gözetim amaçlı bir sağlık kliniğinde kalmaktadır. Üniversitede Matematik, Kimya, ve Mühendislik alanında lisans derecesi yapmış ve 25'inde doktorasını tamamlayıp bu ünvanı almıştır. Felsefe ve Antropoloji alanında çalışmalar yapmıştır. Tarihsel kronolojide yer alan Seri Katiller konusunda uzmandır. Beden dilini okuyabilmekte ayrıca çok iyi kart oynamaktadır. Spencer Reid ilk bölümlerde çekingen ve içe dönük bir pofil çizerken ilerleyen sezonlarda öne çıkan ana karakter haline gelmiştir. Diziyi izlememi sağlayan yegane yüzdür ayrıca. (Belki bir parça da Hotcher) Karakter gey mi diye endişelenmedim değil. Neyse ki bir aşk hikayesiyle olmadığını görebildim


Shemar Moore (Derek Morgan): BAU’nun güçlü ve atletik yapısıyla sahada etkili bir şekilde çalışan bir parça çapkın ajanıdır. Çekicidir ve hoş gülümseyişinin getirdiği cana yakınlık sayesinde güzel hanımlarla arası iyidir. Geçmişi çeteler ve sorunlu mahalle olaylarıyla çevrilidir. Eve döndüğü tatil sürecinde cinayet suçlamasına maruz kalır. Bölgenin güvenlik şefi tarafından zaten mimlenmiştir. FBI mensubu olası bile kendisine yaklaşımını değiştirmez. İnsanlara kolay güvenmemektedir. Aralarına katılan David Rossi'yi de bu kategoriye koyar.


Kirsten Vangsness (Penelope Garcia): BAU’nun bilgisayar uzmanı ve analistidir. Renkli ve eğlenceli kişiliğiyle dikkat çeker. Özellikle Derek Morgan'la iletişim halinde iken aralarında kullandıkları dil oldukça eğlencelidir. İlk sezonun sonunda yaptığı hata neredeyse herkesi ciddi bir tehlikeye sürükler.

 

Joe Mantegna (David Rossi): Emekliye ayrılan bir davranış analistidir. Jason Gideon'un ardından 3. sezonun ortalarında yarım kalmış bir işi tamamlamak amacıyla ekibe katılır. Yeni nesil yöntemlere ve işleyişe yabancıdır. Elde ettiği bulguları da paylaşmaya da gönüllü değildir.Geri döndüğünde elinde bir bileklikle gezip durur. Ancak ben bu hikayeyi yetersiz buldum. Çözüme ulaştığında hiçbir anlam ifade etmedi.

 

A.J. Cook (Jennifer “JJ” Jareau): BAU’nun bir halkla ilişkiler uzmanı ajanıdır. Ekip için medya ilişkilerini yönetir. Zarif ve güzel bir hanımefendidir. İlerleyen sezonlarda başka bölgeye tayin edilir ve döndükten sonra ekibin diğer ajanları gibi sahada çalışır. Evlenir. Oğlu doğduğunda Spencer Reid'den vaftiz babası olmasını ister.

 

Paget Brewster (Emily Prentiss): BAU’nun ajanlarından akıllı, korkusuz ve analitik bir profil uzmanıdır. İkinci sezon başlarında ayrılan Elle Greenaway yerine gelmiştir. Büyükelçi annesi ve politik oyunlar dahil olmak istemediği iki temel başlıktır. Birimin kapatılması gündeme gelince maşa yerine konulmak istemez ve Hotchner'ın kuyusunu kazma çabalarını boşa çıkarır. Ekipe gelse de ben onu oraya dahil edemedim bir türlü. Hatta karakterini hiç sevmedim. Birkaç sezon sonrası gidişine de üzülmedim.

 

 

Rachel Nichols (Ashley Seaver): Seaver genç bir FBI stajyeridir. BAU’da bazı vakalara yardımcı olur. Babası seri katildir. Bu karakterin uzun soluklu olmasını umuyorum. Sevdiğim bir karakter.



EK Bilgiler:

- Rizzoli & İsles'de seri katil Dr. Charles Hoyt'a hayat veren Michael Massee burada da benzer bir rolde yer almış.

 

Editör Yorumu:

Özel Ajan Reid'ın karakteri, ikili ilişkilerde ya da toplumdaki davranış şekli yoruma açık. Hatta IQ'su dahi seviyesinde olanların bazı noktalarda normal olmadıklarını düşündürür. Bu nedenle onda gördüklerim bir parça Otizm mi var sorusunu sordurdu mesela?

0 Comments:

Yorum Gönder

Lütfen Nazik Olalım. Türkçe Kullanımına Dikkat Edelim. (Uygun Bulunmazsa Mesajınız Yayınlanmayabilir)